clear
.

Així ho recordem : memòria dels veïns i veïnes de Sant Martí de Provençals, la Verneda i la Pau

Recull de 3 documentals amb entrevistes a veïns dels barris de la Verneda, la Pau i Sant Martí de Provençals, significats per la seva lluita sindical, social, veïnal i cultural per a la millora de les condicions de vida en aquests barris.

Arxiu de la memòria : Torelló (1931-1955)

Entre els mesos de maig i octubre de 2006, i gener i novembre de 2007, l'Associació Cultural El Cosidor Digital, va desenvolupar el projecte de recerca documental "Arxiu de la memòria: Torelló (1931 - 1951)". El projecte va comptar amb la col·laboració econòmica del Programa per al Memorial Democràtic del Departament de Relacions Institucionals i Participació de la Generalitat de Catalunya i el suport de l'Ajuntament de Torelló. El resultat: 39 entrevistes de diferents durades amb veïns de Torelló que deixen testimoni de les seves vivències durant la II República, la Guerra Civil i els primers anys del Franquisme, més un documental on es resumeix el projecte.

Cartells d'Esparreguera

Cartells de diferents esdeveniments culturals i artístics d'Esparreguera, eminentment teatrals però que també recullen espectacles de varietats i balls populars. Els cartells corresponen a obres representades per diferents grups de teatre de la vila, com la Societat Coral l'Estrella, la secció de teatre de l'Obra sindical "Educación y Descanso" o el Patronat Parroquial, que n'ha cedit els drets, i van des dels anys 20 fins a finals de la dècada dels 60.

Cartells de Cervelló

Recull de cartells de diferents esdeveniments culturals i artístics del municipi de Cervelló, a la comarca del Baix Llobregat, des de representacions teatrals fins a varietats i balls populars. Els cartells han estat cedits pel Grup de Recerca de Cervelló i daten de principis de segle XX fins a la dècada dels 40

Cartells de Sant Vicenç de Castellet

Recull de cartells que anuncien representacions musicals, esportives, així com els actes d'algunes festivitats locals (la majoria d'ells pertanyents a la Societat Ateneu de Sant Vicenç), i les projeccions als cinemes del poble entre els anys 30 i 50.

Contes d'abans

La col·lecció recull 140 títols de literatura infantil i juvenil, entre els que destaquen àlbums il·lustrats d’editorials emblemàtiques com Muntañola i Molino; una selecció de contes clàssics que permet comparar i analitzar diferents versions d’una mateixa història; llibres amb un rerefons religiós i moral, que mostren realitat i les convencions de les diferents èpoques.

Círcol literari de Vic

L’any 1860 un grup de 55 persones que representaven els diversos estaments socials de la ciutat funden el Círcol literari de Vic amb l’objectiu de proporcionar als socis, en les seves hores de lleure, espais dignes i profitosos, procurar el bé general de la ciutat i treballar per enlairar el bé cultural dels ciutadans. Els socis del Círcol literari de Vic van cedir llibres i revistes de la seva propietat per crear una nodrida biblioteca que va arribar a tenir 7000 volums. Jaume Balmes va cedir un exemplar de totes les obres que va editar i el mateix van fer altres socis i simpatitzants de l’entitat. El seu bibliotecari, Josep Serra i Campdelacreu, arxiver de Vic, va ser l’ànima de la biblioteca. Molts anys després de la dissolució de la societat, a l’any 1930, una part de la biblioteca del Círcol Literari de Vic es va cedir en dipòsit a la Biblioteca Jaume Balmes (antecessora de la Biblioteca Joan Triadú) i la resta es va cedir a la Biblioteca Episcopal (els incunables i documents de més valor). Actualment estan catalogats 2.563 documents que ja estan integrats en el catàleg de la Xarxa de Biblioteques Municipals de la Diputació de Barcelona.

Diaris i revistes locals

Les primeres biblioteques municipals de Barcelona van obrir les seves portes ara fa 100 anys. En els seus fons s'han anat conservant revistes publicades durant la República, la Guerra Civil, el franquisme i la transició, que són fonts històriques de gran vàlua per a qualsevol que vulgui saber la història recent del seu poble o ciutat. Aquí en podeu trobar uns 300 títols, publicats per entitats de tota mena: grups excursionistes, parròquies, partits polítics, centres culturals o amants de les arts que mostren l'activitat en cada municipi durant tot el segle XX.

Dietaris de les biblioteques populars

La redacció dels dietaris de les biblioteques populars de la Mancomunitat es va iniciar a partir de 1920, any en què Jordi Rubió i Balaguer va accedir al càrrec de director de la Xarxa. Varen néixer com un document de gestió interna, per deixar per escrit la rutina diària de la feina a la Biblioteca: entrades i sortides de documents, les diferents tasques realitzades, visites d’inspecció, etc. En ocasions, però, les bibliotecàries, amb el seu estil personal, també deixaven constància dels fets ocorreguts en el dia a dia, convertint aquests documents en un testimoni de la vida de l’època, des de la Dictadura de Primo de Rivera, l’adveniment de la II República, la Guerra Civil, la desfeta republicana i l’entrada de les tropes franquistes amb la consegüent Dictadura. En total, 56 volums manuscrits dels dietaris de 10 biblioteques de la província de Barcelona entre els anys 1920 i 1964. Podeu consultar altres dietaris digitalitzats a la col·lecció Testimonis bibliotecaris de la Memòria Digital de Catalunya.

Fons especial Pere Casaldàliga

Aquesta col·lecció consta de 17 títols escrits per Pere Casaldàliga, que van des de poesia fins a llibres de viatges o aquells on s'exposa la teoria de l'alliberament.

Fotografies de Manlleu

Imatges històriques del municipi de Manlleu, de les seves festivitats religioses, festes populars, i del creixement del poble al llarg dels anys. Consta de gairebé 750 fotografies en color i blanc i negre, que van des del darrer terç del segle XIX fins a finals segle XX.

Fotografies de Sitges

Recull de fotografies del municipi de Sitges, a la comarca del Garraf, que il·lustren la transformació d'aquesta població costanera, des de finals segle XIX fins a finals del XX. Les imatges recullen celebracions de les festes i tradicions populars de la vila al llarg del temps, personatges destacats, els canvis urbanístics i paisatgístics que s'hi han produït amb el pas dels anys, etc.

Fotografies de Taradell

Recull de fotografies del municipi de Taradell, a la comarca d'Osona. Des de finals de segle XIX fins l'actualitat, les imatges il·lustren la transformació urbana i paisatgística del municipi, la vida al camp, les tradicions i festivitats populars i religioses, la vida cultural i associativa d'abans, durant i després de la guerra civil. Si disposeu de qualsevol tipus d'informació sobre les imatges que puguin ajudar a documentar-les, ens la podeu fer arribar a través del "Contacte" que hi ha a la part inferior de la pantalla.

Fotografies del barri de Canyelles

Recull de fotografies del barri de Canyelles, a Barcelona, el darrer polígon d'habitatges aixecat al districte de Nou Barris durant l'etapa predemocràtica. Les imatges recullen el pas dels anys, des dels primers habitatges els anys 60 i 70, la construcció dels blocs d'edificis a partir de mòduls prefabricats que configuraren el barri de Canyelles, acabat el 1974, la construcció del Parc Josep Maria Serra Martí, inaugurat el 1998, l'ampliació progressiva dels diferents serveis socials i infraestructures comunicatives (mercat, biblioteca, ronda de dalt, guarderia, parròquia, metro...) impulsades en gran mesura per l'activisme de l'Associació de Veïns de Canyelles, així com els diferents actes amb motiu de les festes del barri. Si disposeu de qualsevol tipus d'informació sobre les imatges que puguin ajudar a documentar-les, ens la podeu fer arribar a través del "Contacte" que hi ha a la part inferior de la pantalla.

Història d'Arenys de Mar

La col·lecció inclou les publicacions periòdiques digitalitzades locals, monografies sobre la història i anècdotes del municipi, així com un recull de programes de la festa major d'Arenys, les festes de Sant Zenon.

Història de Calella

Revistes de la població, monografies i el Dietari de la Biblioteca popular conformen la col·lecció històrica de Calella.

Història de Rubí

Recull de publicacions, tan periòdiques com monogràfiques, relatives al municipi de Rubí.

Història de Sant Vicenç de Castellet

La col·lecció inclou els materials digitalitzats relacionats amb el municipi de Sant Vicenç de Castellet: publicacions periòdiques, programes de les festivitats populars locals i cartells de diferents tipus de celebracions tradicionals, culturals o lúdiques.

Història de Santa Coloma de Cervelló

Recull de publicacions, tant periòdiques com monogràfiques, relatives al municipi de Santa Coloma de Cervelló.

Història de Terrassa

Recull de publicacions, tan periòdiques com monogràfiques, relatives al municipi de Terrassa.

Història de Vic

Recull de publicacions, tan periòdiques com monogràfiques, relatives al municipi i col·lecció local de Vic.

Història de Vilafranca

S'hi mostren les publicacions periòdiques digitalitzades de Vilafranca, així com monografies de finals segle XIX i inicis del XX sobre la història del municipi i la seva comarca.

La Colònia Güell

Programes de Festa Major entre 1903 i 2016, i estudis sobre la història de la Colònia.

La construcció del barri del Besòs i el Maresme

El barri del Besòs i el Maresme es va començar a edificar, de forma urgent, l'any 1959, com a resposta a la gran necessitat d'habitatges fruit de les onades migratòries dels anys 50. Ocupant el que eren terres d'ús bàsicament agrícola regades per un braç del riu Besòs i de la riera d'Horta, es creà sense cap mena de serveis públics ni equipaments, els quals arribaren més tard gràcies a la pressió i les lluites dels moviments veïnals. Les 67 fotografies que composen aquesta col·lecció recullen una part de la incipient història d'aquest barri.

Pergamins del Vallès Oriental

Fons constituït per 270 pergamins datats entre el segle XII i el segle XVII, amb documentació relativa a la comarca del Vallès Oriental. Els pergamins procedeixen de dues donacions particulars, llegades per part dels senyors Tomàs Balvey i Bas i Josep Maspons i Cadafalch a la Biblioteca Popular de Granollers, actual Biblioteca Can Pedrals.

Programes de Festa Major

Programes de festa major de localitats com Arenys de Mar, amb les festes de Sant Zenon, les Enramades de Sallent, i les festes de Sant Vicenç de Montalt, la Colònia Güell a Santa Coloma de Cervelló, Vilafranca del Penedès, Sant Vicenç de Castellet, Canet de Mar, Sant Sadurní d'Anoia, el barri del Raval de Santa Coloma de Gramenet, el barri barceloní de Sant Andreu de Palomar, Arenys de Munt, Cabrera de Mar, Sant Quintí de Mediona, Alella...

Revistes de moda

La Biblioteca Francesca Bonnemaison de Barcelona disposa d'un fons especialitzat en revistes de moda femenina, tendències, costura i costums, etc., que es remonten a finals de segle XIX, algunes d'elles en francès.

Sant Martí de Provençals. El nostre barri

L'any 1989, la biblioteca de Sant Martí de Provençals, a Barcelona, va organitzar el segon concurs fotogràfic titulat "El nostre barri". Fruit d'aquell concurs, la col·lecció recull 41 fotografies, la majoria en blanc i negre, que són un testimoni històric del districte de Sant Martí durant els anys de la transformació urbana deguda a les obres prèvies a les olimpíades de Barcelona’92. El concurs es va proposar recollir els aspectes més insòlits del barri i fomentar una major coneixença del districte.

Vila de Canet de Mar

Fotografies de la història de la biblioteca, de la vila i programes de la Festa Major de Canet de Mar.

Vila de Sallent

Fotografies de la història de la biblioteca, de la vila, monografies i programes de les diferents festivitats de la vila.